субота, 5. јул 2014.





ALJASKI MALAMUT
 
 
 





Pleme Mahlemuta sa Aljaske je živelo u veoma surovoj i hladnoj sredini. Kako bi sebi olakšali život, oblikovali su jedinstvenu rasu severnih pasa. Kompaktan, snažan, spreman da radi i vuče bez predaha, stvoren je malamut. Ovi eskimski psi su bili poštovani i tretirani kao članovi porodice.

U surovim uslovima dalekog severa, prirodna selekcija je privilegovala snažnije pse. Pleme je selektovalo najbolje orijentisane pse, najbolje čuvare, lovce i ribolovce. Zbog učešća u porodičnom životu, negovana je  blaga narav, nežan temperament, sklonost prema radu i timski duh.Usled loših vremenskih i životnih uslova, Eskimi su se često oslanjali na njegovu intuiciju i stvoreno je neizmerno poverenje između čoveka i psa. Tek 1890.godine nekoliko primeraka jej dovedeno u civilizaciju, a nakon 45 godina je rasa prihvaćena od strane američkog kinološkog društva.

Narav:

Aljaski malamut je nežan,prijateljski pas. On je odan i veran prijatelj, razigran na poziv, ali nakon sazrevanja uglavnom izaziva divljenje svojom otomenošću.Malamut nije pas jednog gospodara jer je vekovima živeo u zajednici. Samostalan je i induvidualan, pa neće uvek sačekati naredbu. Ume da odlučuje. Svakako mu je potreban odlučan i čvrst vođa. Karakteristično je za malamute da svaku naredbu ispunjavaju na sebi svojstven način ističući time svoju individualnost. Tako npr.pre će shvatiti i ispuniti želju vlasnika da ne sme preći ulicu nego komandu pored. Zbog svoje inteligencije se često koristi i za vođenje slepih, traženje droge, pa čak i kao spasioci. Za život mu je potrebno mnogo prostora i kretanja, a pošto mu je genetski usađen život u zajednici, ovaj pas teško podnosi usamljenost.

Standard FCI

Malamut je krupan, snažan pas,čvrste građe, sa dubokim grudima i snažnim, kompaktnim telom. Glava treba da odaje visok stepen inteligencije. Široka je i snažna u odnosu na druge primitivne rase, ali mora biti u srazmeri sa telom kako ne bi davala nezgrapan izgled. Lobanja između ušiju treba biti široka, blago se sužavajući prema očima i zaobljena prema obrazima. Čeona brazda mora biti plitka. Linija od vrha nosa i vrha čela je skoro ravna i postoji blagi nagib na mestu gde se spajaju.Njuška mora biti masivna i krupna, u srazmeri sa lobanjom i da se blago sužava od korena prema vrhu nosa. Usne čvrste, nos crn, vilice široke sa jakim makazastim zubalom. Oči su braon, bademastog oblika, srednje veličine, koso postavljene na lobanji. Uši su srednje veličine ali male u odnosu na glavu, široko postavljene na spoljnoj strani glave, trouglastog oblika. Vrat izuzetno jak i umereno povijen. Grudi treba da budu snažne i duboke. Leđa ravna sa blagim padom prema kukovima. Noge su mišićave sa jakim kostima i ravne do zgloba, koji moraju biti kratki, snažni i skoro vertikalni. Rep je srednje postavljen, na korenu prati liniju kičmenog stuba, veoma je odlakan, nošen na leđima. Treba da ima izgled perjanice. Dlaka treba biti gusta, ne previše oštra, ni preduga. Poddlaka je gusta, masna i vunasta. Boja dlake je od svetlo sive, preko nijansi do crne. Bele fleke na stomaku, delovima nogu i lica su obavezne. Veličina ovih pasa treba da bude, za ženke, preko 85,5cm do grebena i 34 kg, a za mužjake 63,5cm do grebena i 38,5kg.

Нема коментара:

Постави коментар