субота, 5. јул 2014.


AMERIČKI BULDOG
 
 
 
Prvi nastali buldozi su bili akteri krvavih borbi sa bikovima. Nekada atraktivna razonoda naroda u Engleskoj, odakle i ova rasa vodi poreklo. Doseljenici u Severnu Ameriku su doveli i svoje buldoge, pa je ova rasa vremenom postala blaže naravi. Američki tip buldoga je imao duže noge, bio pokretljiviji i sve češće se upotrebljavao kao čuvar. Takođe, odličan lovac na medvede i veprove. Najpoznatiji i svakako, najzaslužniji za opstanak ove rase je John D. Johnson, koji je svoj život posvetio popularizaciji buldoga. Njegov uzgoj štenaca je prvi put registrovan u SAD, kada je i postavio zvanični standard za rasu.

U zavisnosti od „poziva“ psa (bikovi, medvedi, goveda...), težina psa je varirala između 20 i 50kg. Najčešće su bili beli sa tigrastim smeđim prugama. Po zabrani borbi, kolonisti su svoje buldoge koristili za čuvanje imanja od vukova i medveda. Tako danas buldog uživa reputaciju snažnog i odanog psa i prijatelja.

Danas postoje dve linije standarda za buldoge i obe su prihvatljive. Jedna je JDJ (classic), a druga je američki buldog (standard). JDJ buldozi su nešto snažniji i veći od standard pasa.

Izgled i karakteristike:

Američki buldog je viši i brži od svog engleskog rođaka. Izrazito mišićav i čvrst pas jake glave i vilica. Grudni koš širok, vrat stabilan i mišićav, sužava se od grebena prema glavi.Glava je kvadratična i široka sa izraženim jakim obrazima. Njuška je skoro pa pravougaona. Izražen i dubok stop. Zubalo je makazasto, klještasto... Uši su prihvatljive u više oblika. Ružino uvo, poluuspravno, pa i oboreno. Dozvoljene su sve boje očiju, a crni rubovi kapaka na belim psima su poželjni. Nos je crne ili sivkaste boje. Ako je nos crn, rubovi usana moraju biti crni, iako su dozvoljene i ružičaste usne koje su labave i padaju. Prednje noge jake, stabilne i potpuno ravne. Telo široko i mišićavo. Rep je nisko nasađen i širok u korenu. Kratka oštra dlaka može biti u raznim bojama. Od bele, preko svih nijansi tigrastog smeđeg, crvenkastog do boje paleža.

Celokupna građa psa je veoma čvrsta i snažna. Mužjaci trebaju biti visoki između  55 i 70 cm, dok su ženke nešto niže, 52 – 65cm. Mužjaci teže od 32 do 54kg, a ženke od 27 – 45kg.

Нема коментара:

Постави коментар